Op 10 oktober 2024 is het weer de Dag van de Duurzaamheid! Op deze dag doen duizenden scholen mee aan een duurzame actie. Van een les over afvalscheiding tot het meedoen aan de landelijke voorleesactie. Doe jij ook mee?

Waarom de Dag van de Duurzaamheid?

We staan met elkaar voor grote duurzame uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan uitdagingen op het gebied van energie, klimaat, gezondheid en armoede (de SDG’s). In de samenleving van morgen is duurzaamheid het nieuwe normaal. Het is daarom belangrijk dat studenten en leerlingen duurzaamheid nu al als het nieuwe normaal zien en dat ze ervaren dat hun handelen er toe doet. De dag van de Duurzaamheid geeft hier een jaarlijkse impuls aan. Door alle activiteiten van scholen zichtbaar te maken, laten we zien hoe groot de duurzaamheidsbeweging al is. Scholen inspireren elkaar, krijgen steun van lokale partners en genereren positieve media-aandacht.

Hoe is het begonnen?

Urgenda organiseerde tien jaar lang de Dag van de Duurzaamheid. De Voorleesactie met Duurzame PABO was hierbij altijd een vast onderdeel. In 2018 werd door Urgenda elke dag uitgeroepen tot de Dag van de Duurzaamheid. Vanaf 2019 coördineert de Coöperatie Leren voor Morgen de Dag van de Duurzaamheid voor het onderwijs. Deze coöperatie is een samenwerking van ruim 100 partijen die duurzaamheid in het onderwijs nastreven. Stichting Duurzame PABO, NADO en SME zijn de uitvoerders binnen de coöperatie.

Hoe doe je mee?

Er zijn veel verschillende dingen die je kunt doen op de Dag van de Duurzaamheid. Je kunt de dag als aanleiding gebruiken om zelf een activiteit te bedenken waarmee je aandacht vraagt voor duurzaamheid. Bijvoorbeeld een bezoek brengen aan een duurzaam bedrijf, of de start van een project rond een thema als afval of energie. Inspiratie voor duurzaam lesmateriaal kun je vinden op WikiWijs.

Daarnaast kun je ook aanhaken bij activiteiten die georganiseerd worden in het kader van de Dag van de Duurzaamheid. Hier vind je voorbeelden van activiteiten.

Inspireer anderen

Wat je ook doet en hoe je ook invulling geeft aan de Dag van de Duurzaamheid: vertel erover! Zo vragen we samen aandacht voor duurzaamheid en creëren we een groeiende duurzaamheidsbeweging. Hier vind je logo’s en communicatiemateriaal om zelf te gebruiken op (de website van) school.
Maar denk er ook aan om bijvoorbeeld lokale en regionale media op tijd nieuws en aankondigingen te sturen over wat er staat te gebeuren op jouw school. Nodig ze ruim van te voren uit om mee te doen en stuur achteraf verslagen en foto’s van de Dag van de Duurzaamheid of upload deze via de site van de (week)kranten.

Toch nog vragen?

Heb je hierna nog vragen over Dag van de Duurzaamheid? Kijk dan bij Veelgestelde vragen of neem contact op met het team.