Waarom wordt de Dag van de Duurzaamheid georganiseerd?
We staan met elkaar voor grote duurzame uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan energie, klimaat, gezondheid en armoede (de SDG’s). In de samenleving van morgen is duurzaamheid het nieuwe normaal. Het is daarom belangrijk dat leerlingen en studenten nu al duurzaamheid als het nieuwe normaal zien en dat ze ervaren dat hun handelen er toe doet. De Dag van de Duurzaamheid geeft hier een jaarlijkse impuls aan. Door alle activiteiten van scholen zichtbaar te maken, laten we zien hoe groot de duurzaamheidsbeweging al is. Scholen inspireren elkaar, krijgen steun van lokale partners en genereren positieve media-aandacht.
Waar komt het initiatief vandaan?
Urgenda organiseerde tien jaar lang de Dag van de Duurzaamheid. In 2018 werd elke dag uitgeroepen tot de Dag van de Duurzaamheid. De coöperatie Leren voor Morgen neemt nu het stokje van Urgenda over en organiseert vanaf 2019 de Dag van de Duurzaamheid voor het onderwijs.
Wie coördineert de Dag van de Duurzaamheid?
De Dag van de Duurzaamheid wordt gecoördineerd door SME vanuit de coöperatie Leren voor Morgen.
We staan met elkaar voor grote duurzaamheidsuitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als klimaatadaptatie, energietransitie, biodiversiteit of circulaire economie. Hierbij zijn techniek en financiën nodig, maar zonder duurzaam gedrag van mensen gaat het niet lukken. Dat is waarom wij als SME mensen stimuleren om duurzame stappen te zetten.
Leren voor Morgen is een coöperatie van samenwerkende organisaties op het gebied van duurzaam onderwijs. Als netwerk zetten wij ons in voor leren voor duurzame ontwikkeling: binnen én buiten het onderwijssysteem en van peuter tot professional. Dat is breed! Maar wij beogen ook dat duurzaamheid in het DNA van het onderwijs komt. Wij zijn dan ook de coördinator van de Alliantie rondom SDG4. Alle leden hebben hun eigen activiteiten en werkzaamheden. Daarnaast werken we samen aan projecten en activiteiten om zo de krachten te bundelen.
Voor wie is het bedoeld?
Deze dag is er voor alle leerlingen, studenten, leerkrachten, ouders, duurzame professionals en bestuurders die het belangrijk vinden dat het onderwijs klaar is voor de wereld van morgen.
Wat verstaan jullie onder duurzaamheid?
Duurzaamheid is een breed begrip, maar wij hanteren de volgende definitie: goed zorgen voor jezelf, de ander en je omgeving. Hier en nu. En daar en later. In een duurzame wereld zijn mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht.
Is het ook de bedoeling dat ik de kleine activiteit die wij op school doen toevoegen?
Jazeker! Alle activiteiten, groot of klein kunnen toegevoegd worden. Zo laten we met elkaar zien hoe groot de duurzaamheidsbeweging in het onderwijs is. Ga je bijvoorbeeld een les geven over plastic soup, starten jullie met Eco-Schools of ontwerpen de leerlingen posters om (zwerf)afval te verminderen? Dat zijn allemaal mooie voorbeelden die je toe kunt voegen. Meld jouw activiteit hier aan.
Ik wil wel meedoen, maar weet nog niet hoe. Wat nu?
Op deze pagina vind je inspiratie voor verschillende activiteiten. Ook kun je hier kijken welke activiteiten al zijn aangemeld. Kom je er niet helemaal uit of heb je hulp nodig bij het vormgeven of groter maken van je idee? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Wat is de Voorleesactie en hoe kan ik mij daarvoor aanmelden?
Op 8 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, worden in Nederland duizenden kinderen voorgelezen uit het boek ‘De wereld van kleding’, dat speciaal voor deze dag door pabo-studenten is geschreven. Jaarlijks wordt er uit het boek voorgelezen door bekende Nederlanders, burgemeesters, wethouders, leerkrachten, ouders en duurzame professionals. Scholen die zich aanmelden ontvangen kosteloos het boek ‘De wereld van kleding’. Meer informatie vind je hier.
#dvddo