Heb jij het initiatief genomen om het schoolplein te vergroenen? Ben je een schoolproject gestart over plastic soep of ben je met de klas in duurzame energiebronnen gedoken? Is jouw collega een samenwerking aangegaan met een bedrijf om samen met leerlingen na te denken over duurzame oplossingen? Doet jouw leerkracht jaarlijks mee aan Warme Truiendag of Dag van de Duurzaamheid? Werkt jouw schooldirecteur samen met scholen in het buitenland? Gaan jullie aan de slag met maatschappelijke vraagstukken?

Ben jij zo’n duurzame docent? Of is jouw leerkracht of collega de duurzame kracht op school?

Meld je hier aan

logo duurzame paboDe Voorleesactie is een laagdrempelige actie om aan de slag te gaan met duurzame ontwikkeling in de klas. De actie valt precies in de Kinderboekenweek. Die heeft dit jaar als thema ‘Worden wat je wil’. Dat gaat, net als duurzaamheid, over toekomst. Tijdens de Voorleesactie lees je een verhaal voor uit zo’n boek. En het zou mooi zijn als je meer doet dan alleen voorlezen. Leren voor duurzame ontwikkeling is een mooi startpunt voor een project of lessenserie, activerend, geïntegreerd onderwijs in jouw klas. We dagen je uit om rondom het door jouw gekozen verhaal zo’n project vorm te geven!

Duurzame PABO heeft een reeks boeken uitgegeven rondom duurzame thema’s. Deze boeken staan op de website van Duurzame PABO en zijn binnenkort als pdf digitaal beschikbaar.

Binnenkort vind je hier de voorleesboeken over Duurzame kleding, De kracht van energie, De kracht van voedsel en meer.

Voorleesactie Helga van Leur

logo plastic soup foundationMet dit lesmateriaal leer je samen met je klas alles over plasticsoep en ga je actief aan de slag om het plasticverbruik te verminderen. De klassikale introductieles (Les 1) duurt 45 minuten en heeft weinig voorbereiding nodig. Heb je meer tijd dan kun je de les uitbreiden met verschillende acties en opdrachten. Hoeveel tijd je aan de actie besteedt, bepaal je zelf. De lessen zijn gedifferentieerd naar drie niveaus: groep 4, groep 5/6 en groep 7/8.

  

KLIK HIER VOOR HET LESMATERIAAL

 

Plastic Soep basisonderwijs

Wereldwijd staan bossen in brand. Wat veroorzaakt die bosbranden? En hoe kunnen we ze stoppen? Met dit lespakket verkennen de leerlingen samen de oorzaken en gevolgen van de wereldwijde bosbranden en komen vervolgens samen in actie door een sponsorloop te organiseren.

De les stimuleert systeemdenken en het gevoel bij leerlingen dat ook zij iets kunnen doen tegen bosbranden. Vorm: Klassikale les met powerpoint, leerlingwerkblad en docentenhandleiding.

Lestijd: 90 minuten (exclusief keuze-opdrachten). De les sluit aan bij het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld, kerndoelen 36, 39, 40, 49 en 50.

Klik hier voor het lesmateriaal

Logo planeetinactieEen turbostart voor jonge duurzame ondernemers

Duurzaamheid betekent voor ons “samen, speels in actie komen” en “groot denken en klein beginnen”. Op de dag van de duurzaamheid brengt een gedreven gastdocent van Planeet in Actie duurzaamheid en ondernemerschap in jouw klas. Met inspirerende voorbeelden en een co-creatieworkshop gaat de hele klas proactief aan de slag om een verschil te maken voor de planeet.

De leerlingen in jouw klas leren over milieuproblematieken zoals de opwarming van de aarde en vervuiling. Ook maken ze kennis met oplossingen zoals de circulaire economie en landschapsherstel, met mooie voorbeelden zoals Plastic Whale en JustDiggit. Vervolgens werkt de klas in groepjes samen in een co-creatieworkshop. Hier verkennen leerlingen hoe ze aan globale uitdagingen bijdragen door kleine acties op te pakken op school, thuis en in hun omgeving. Het eindresultaat van deze workshop is een concreet projectplan waar ze tijdens de vijf lesweken mee aan de slag gaan. De projecten zijn gekoppeld aan de “Sustainable Development Goals”.

We bieden de mogelijkheid om ook na de Dag van de Duurzaamheid met dit project door te gaan! In de herfst zullen we bij jou in de klas komen om de groepen te begeleiden met hun project. Ook organiseren we een eindpresentatie, waarbij ze hun projecten presenteren aan hun klasgenoten middels een Planeet Pitch of Planeet Story.

Voor wie? PO 7-8 en VO 1-2
Website: planeetinactie.nl
Adres: Jutfaseweg 223-6, Utrecht
Waar kunnen we les geven? Omgeving Amsterdam, Hilversum, Utrecht, Den Haag, Arnhem.

 

KLIK HIER VOOR HET LESMATERIAAL

 

Planeet in actie