Andrea Forzoni is één van de initiatiefnemers van Planeet in Actie, waarmee hij dit jaar voor het eerst deelneemt aan Dag van de Duurzaamheid Onderwijs. Hij vindt het namelijk op persoonlijk vlak, maar ook als zijn werk als geoloog, belangrijk dat we verantwoordelijk en dankbaar met de wereld omgaan.

Planeet in Actie bestaat uit een team van elf mensen, waarmee ze les geven en jongeren inspireren om op een positieve manier in actie te komen in hun omgeving. “Duurzaamheid betekent voor ons “samen, speels in actie komen” en “groot denken en klein beginnen”, aldus Andrea. Veel mensen uit het team zijn werkzaam in het onderwijs, waardoor ze veel kennis hebben en weten wat er speelt in het onderwijs. Samen hebben zij lesmaterialen ontwikkeld voor groep 7 tot en met klas 2 van het voortgezet onderwijs.

Planeet in Actie

Omgevingsbewustzijn, ondernemendheid en samenwerking

Op de Dag van de Duurzaamheid Onderwijs brengt een gedreven gastdocent van Planeet in Actie duurzaamheid en ondernemerschap in de klas. De leerlingen leren over globale milieuproblematieken en maken ze kennis met oplossingen, zoals circulaire economie en landschapsherstel. Daarnaast komen ze in aanraking met inspirerende organisaties en projecten. Vervolgens gaat de hele klas proactief aan de slag in een co-creatie workshop. Hier verkennen leerlingen hoe ze aan vijf globale uitdagingen bijdragen door kleine acties op te pakken op school, thuis en in hun omgeving. Het eindresultaat is een concreet projectplan waar ze tijdens de opvolgende weken mee aan de slag gaan.

Dag van De Duurzaamheid Onderwijs

Planeet in Actie doet mee aan de Dag van de Duurzaamheid Onderwijs om de krachten te bundelen met scholen en andere organisaties. Dit is een kans om bewustzijn te creëren, anderen te inspireren voor het starten van nieuwe initiatieven, van elkaar te leren en een leuke dag te hebben.

Aan het eind van de dag hopen ze op meer connecties met scholen, waarmee ze langdurige trajecten kunnen aangaan. Hiermee kunnen ze verdieping brengen in de ontwikkeling van leerlingen en meer impact op de school en haar omgeving creëren. Daarnaast wil Planeet in Actie er mede voor zorgen dat duurzaamheid en ondernemendheid een integraal programma wordt in het onderwijs.

Meer weten?

Op de Dag van de Duurzaamheid Onderwijs worden nog veel meer activiteiten georganiseerd voor zowel het basis onderwijs, voortgezet onderwijs en het MBO. Ga naar https://dagvandeduurzaamheidonderwijs.nl/doe-mee om te zien waar jij aan mee kan doen.