Dit jaar steunen verschillende ambassadeurs de Dag van de Duurzaamheid Onderwijs met ieder een eigen unieke achtergrond. Zo ook Michel Scholte, Minister van de Nieuwe Economie. Graag stellen we hem aan je voor.

Michel Scholte dag van de duurzaamheid onderwijs

Michel, wie ben je?

Ik ben Michel, ondernemer, Co-Founder en directeur van True Price & Impact Institute en de Minister van de Nieuwe Economie.

Kun je uitleggen wat je doet?

Ik zet me in voor een impact economie. Dat houdt in dat we niet alleen rekening houden met de financiële waarde van producten, maar ook met de menselijke, natuurlijke en sociale waarde. Bij alles wat we kopen ontstaat er milieu- en sociale schade en dit wordt niet doorberekend in de prijs. Wij maken de ‘echte prijs’ inzichtelijk voor de consument en leverancier. Zo gaan we van een financiële economie naar een impact economie waarin consumenten duurzamere keuzes kunnen maken.

Waarom vind je het initiatief ‘de Dag van de Duurzaamheid Onderwijs’ belangrijk?

“Ik wil niet zeggen dat we de wereld moeten doorgeven of praten over dat we de wereld moeten behouden voor de toekomstige generatie, want ik denk dat voor heel veel mensen van nu de wereld al oneerlijk en wrang is.” Het onderwijs is belangrijk om echt te kunnen verduurzamen, daarom moet het onderwijs hier ook meer op gericht worden. “Je krijgt bijvoorbeeld bij economie of wiskunde op school alleen maar sommetjes die gaan over het tellen van geld. Dit gaat niet over de menselijke, natuurlijke en sociale waarde. Dat leert men niet op de middelbare school. Daarom is het klaslokaal juist de kraamkamer voor de nieuwe economie.”

Hoe zet jij je nu al in voor duurzaam onderwijs?

Mijn niche is economie onderwijs. Wij maken onze methodes open source. Wij maken een nieuwe taal om duurzaamheid in de economie mee te nemen. Dat doen we voor een heel groot deel door onderwijs. Ik zet me daarom in voor een impact economie in het basis, middelbaar, hoger en beroepsonderwijs. Duurzaam onderwijs is essentieel, zo heb ik ook laatst als Minister van de Nieuwe Economie het duurzaam onderwijsmanifest ondertekend dat op 11 mei is aangeboden aan de Tweede Kamer.

Ook bijdragen?

Wil je ook met jouw school werken aan duurzaam onderwijs? 

Ik wil ook bijdragen